Sostres Comarcals de Catalunya

56 cimas

Llistat de Sostres Comarcals de Catalunya (41), ordenat per altitud, i agrupat per 8 vegueries(1) i 43 comarques(2).

Hi ha però dos cims que són sostre de dues comarques diferents. Sant Jeroni, al Massís de Montserrat, sostre de l'Anoia i del Bages, i el Tossal de la Baltasana, a les Muntanyes de Prades, sostre de la Conca de Barberà i del Baix Camp. Per tant, tenim 43 comarques, però només 41 cims són sostre comarcal.

Les altituds dels cims estan basades en dades de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). És important de tenir en compte ja que això no acaba de coincidir amb altres referències existents, com les que conté el llibre dels Sostres comarcals de Catalunya, les plaques de sostres comarcals desplegades pel territori per part de l'Agrupació Excursionista "Catalunya" en motiu del seu 100tenari o la mateixa viquipèdia, que no acaba de reflectir del tot les últimes dades relacionades amb aquest tema.

Totes aquestes discrepàncies les trobareu documentades dins el mirador.cat com a "peculiaritats". Aquestes es poden identificar fàcilment a través d'una icona en forma de bombeta () amb colors segons tipologia, al costat del nom del cim corresponent, tant el que segons dades de l'ICGC és sostre comarcal (peculiaritat de tipus "correcció"), com el que ho ha estat considerat en algun moment, però que realment no ho és (peculiaritat de tipus "error"). És per això que el nombre de cims que tenim a la llista de Sostres Comarcals de Catalunya arriba a un nombre més alt de cims. Inclou els sostres reals i tots els cims que hem deixat com a referència, però marcats com a "peculiars". Així et pots proposar de fer només els sostres reals, o fer-los tots!

Finalment, comentar que el dilema de trobar els veritables sostres comarcals no acaba aquí! En qualsevol moment es pot detectar una nova incidència entre les dades topogràfiques actuals, o també podria ser que l'ICGC publiqui actualitzacions amb dades més precises.


(1) De fet, no és exactament vegueries, sino Àmbits Funcionals Territorials de la Generalitat de Catalunya. Els AFTC són actualment l'instrument bàsic d'ordenació del territori de Catalunya (Llei 1/1995, de 16 de març), i és l'eina que hem utilitat a mirador.cat per agrupar les Comarques de Catalunya. Aquesta divisió del territori podria canviar ja que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 30/2010, del 3 d'Agost, on es desenvolupa la Llei de Vegueries de Catalunya (PDF), tot i que aquesta llei no s'ha arribat encara a implantar degut a una moratòria establerta a través de la Llei 4/2011, del 8 de juny (PDF).
(2) En el cas de la divisió territorial de Catalunya en comarques, també convé esmentar algunes consideracions. Catalunya està actualment dividida en 43 entitats: 42 comarques i l'Aran, que és una entitat territorial singular.