Les Solius 

Descripción de la ruta

Tal com arribem nosaltres, tot just creuar per un pont la riera de Garxol, a prop d’on rep el torrent de Vall Ximosa, trobem a l'esquerra un ample aparcament des d’on comencem a caminar. Ho fem per la carretera, en el mateix sentit en què hem arribat, en sentit nord-est. Anem per aquesta infraestructura uns 1.600 metres, fins que girem a la dreta per anar a seguir, aigües amunt, la llera eixuta de la riera de Garxol. Unes vegades per dintre del llit i unes altres pel costat, arribem de nou a la carretera abans deixada.
Just al davant, a l’altre costat, neix una pista barrada amb un cable (2023). Aquesta pista ens porta a tocar de les Birugues, que no arribem a veure perquè girem a l’esquerra per continuar amb el nostre camí. Al cap de poc una fita, cridanera, amb una marca de pintura vermella, ens fa deixar la pista per agafar, en sentit sud-sud-oest, un corriol, de terra primer i pedregós després quan es comença a enfilar, a la recerca del coll de les Solius.
En arribar-hi fem un anar i, quasi, tornar per visitar el cim de les Solius.
De baixada, uns metres abans d’arribar de nou al coll, agafem un corriol que, en sentit oest, terrós al començament i força pedregós a mesura que anem en suau flanqueig, ens porta per sota de penyes Roges i el turó de la Gràngela, fins a Jaques, lloc on comencem, el que podem dir, la baixada definitiva a la recerca del lloc de sortida.
A partir d’aquí començo a veure al terra vells senyals de pintura, una ratlla, d’un color que no sé definir, no sé si verd o blau, o d’alguna gamma semblant. Seguint en descens la imaginària línia de carena, el camí acaba en connectar amb l’asfalt de la carretera que serveix per visitar l’Observatori Astronòmic del Garraf.
Continuem ara en sentit sud, en baixada, a la recerca del Corral Nou. Més avall encara creuem la riera de Jafre i uns metres més enllà deixem l’asfalt per girar a l’esquerra i continuar per una vella pista, acompanyats per la riera, eixuta. Més endavant deixem per l’esquerra un camp on hi ha uns (abandonats?) ruscs i ja no deixem aquesta pista fins que sortim de nou a la carretera on tenim el cotxe aparcat.