Descripción de la ruta
TEXT PUBLICAT PENDENT DE REVISIÓ GRAMATICAL I ORTOGRÀFICA
TEXT EN CATALÀ
Començo a caminar en direcció a un pal indicador que veig al revolt de la pista. Com que faig el recorregut en sentit contrari a les busques del rellotge, deixo la pista i continuo pel sender atenent als senyals de pintura groga. Al cap de poc arribo a una bifurcació on agafo el corriol que, en pujada, em porta a les ruïnes d’una borda, just quan passo sota una línea d’alta tensió. Continuo en sentit sud, ara per terreny més planer, pel planell de la Serra i deixo la senyalització de pintura per adreçar-me, de nou en pujada, a un grup de roques que es veuen a un punt entre la carena de la xavola Alta i la Crestelleta. En aquest punt giro bruscament per anar a cercar un vell sender per on adreçar-me a la carena de la Crestelleta.
A partir d’aquest punt es puja per bosc clar però sense un camí a l’ús, semblen més reguerols que una altra cosa, però es progressa molt bé. Sempre cercant els llocs de pas que em sembles els més fàcils arribo a un lloc on veig un plafó informatiu d’una casamata. Em trobo ja dins l’itinerari Terra Incognita, d’Espais de Memòria, i trobo de nou senyals de pintura groga. Amb la seva companyia arribo a Les Cortalets, un excel·lent mirador amb construccions fetes durant la contienda civil.
D’aquí inicio la davallada al collet dels Cortalets, on es pot agafar una evident senda que porta a enllaçar amb la pista de muntanya que puja de la carretera C-13, què és la que he fet servir per arribar a l’aparcament. Això es pot dir que és allò més fàcil, en canvi, el que faig és anar a la recerca de la carena del serrat de Baladredo i així acabo per trobar una mena de traça per on arribo, primer, a una clariana del bosc amb les restes del que sembla un antic corral i després a la pista que abans no he volgut agafar.
En aquest punt, ara sí que sí, totes les traces consultades a internet (menys una) agafen la pista i fan via. Jo no soc de fer-lo fàcil i com que a tot el recorregut fet fins a aquí he vist que el bosc és de molt bon fer, decideixo fer pel dret, creuant l’obaga de Pardines. Ja avanço que això és del tot innecessari i que si et fiques hauràs de bufar de valent, perquè el pendent és molt fort. Si no és que t’agrada fer d’explorador és millor que continuïs per la pista, ara, si t’agraden les proves fortes, aquest és el millor moment per provar-te.
Acabo al coll de Baladredo. Molt a prop hi és cap de Baladredo i és normal acostar-s’hi. Tu mateix, jo no n’hi vaig. Giro cap al nord-est i començo a pujar a la recerca del serrat de Campirme per un sender pedregós i costerut. Més endavant la senda gira cap al sud-est i continua en pujada fins atènyer un preciós planell a la carena suau del serrat de la Salador. M’incorporo al sender que puja per aquesta carena fins que arribo als peus del cim del pui d’Urdosa. Una fàcil grimpada em separa del vèrtex geodèsic. Al meu cas pujo pel vessant oest encara que també es pot pujar (em sembla una mica més complicat) a pura aresta.
No puc explicar la sensació que m’embarga. Vistes embriagadores de 360 graus. Es nota que soc a una muntanya prominent. Aquest cim es mereix un banc giratori on asseure’s.
Trobo molta neu al vessant nord-est de la muntanya així que baixo per on millor ho veig, sense tenir clar si anar al coll de Serelles com hem diu el GPS o baixar pel dret per la carena oest. Al final ni una cosa ni l’altra, però sí que acabo próxim al coll de Serelles, amb l’esperança de sortir de la neu. No és el cas, així que sense saber si era el correcte o no baixo per l’aiguavés d’un torrent eixut. La baixada és fort i ràpida, però es deixa fer. El gruix de neu va minvant fins a desaparèixer i finalment creuo la llera quan començo a veure brollar l’aigua. Així acabo per trobar rastre d’una vella pista, que segons el mapa de l’ICGC és el camí de la Colomina, que sembla que passa pel coll de Serelles. Finalment, més avall, trobo de nou pintura groga i s’esvaeixen els problemes.
Sense perdre els senyals passo a tocar d’un gran pi i recorro tot el vessant de l’obaga de la Vinenta. Més avall encara creuo el barranc de la Vinenta i finalment arribo a la pista que baixa a Biuse. Fins a aquí, si és permès, s’hi arriba amb cotxe. Continuo ara per aquesta uns 500 metres i la deixo (es pot continuar per la pista, però es fa més camí) per agafar una altra que, en lleugera pujada, em porta a l’agradable esplanada dels camps de Biuse i a les bordes de Bedié (ruïnes).
I aquí s’acaba de nou el camí. Al mapa de l’ICGC es dibuixa una senda, però sobre el terreny és difícil de localitzar, degut a tota la fusta escampada. Seguint més o menys la línea dibuixada al mapa s’acaba per trobar traça i arribo a una torre elèctrica, ja amb el destí a la vista així que com millor em sembla acaba per baixar a l’aparcament.
TEXTO EN ESPAÑOL
Empiezo a caminar en dirección a un poste indicador que veo en la curva de la pista. Como hago el recorrido en sentido contrario a las agujas del reloj, dejo la pista y continúo por el sendero atendiendo a las señales de pintura amarilla. No tardo en llegar a una bifurcación, donde tomo el sendero que, en subida, em lleva a una borda (en ruinas), justo cuando paso bajo una linea de alta tensión.
Sigo en sentido sur, ahora por terreno más llano, por el pla de la Serra y dejo la señalización de pintura para dirigirme, de nuevo en subida, a un grupo de rocas que se ven en un punto entre la cresta de la xavola Alta y la Crestelleta. En este punto giro bruscamente para ir a buscar un viejo sendero por el que dirigirme a la cresta de la Crestelleta.
A partir de este punto se sube por bosque claro pero sin un camino al uso, parecen más regueros que otra cosa, pero se progresa muy bien. Siempre buscando los sitios de paso que me parezcan los más fáciles llego a un lugar donde veo un panel informativo de una casamata. Me encuentro ya en el itinerario Terra Incognita, de Espacios de Memoria, y encuentro de nuevo señales de pintura amarilla. Con su compañía llego a Les Cortalets, un excelente mirador con construcciones hechas durante la contienda civil.
De aquí inicio la bajada al collado de Els Cortalets, donde se puede tomar una evidente senda que lleva a enlazar con la pista de montaña que sube de la carretera C-13, que es la que he utilizado para llegar al aparcamiento. Esto se puede decir que es lo más fácil, en cambio, lo que hago es ir en busca de la cresta de la sierra de Baladredo y así acabo por encontrar una especie de traza por la que llego, primero a un claro del bosque con los restos de lo que parece un antiguo corral y después a la pista que antes no he querido coger.
En este punto, ahora sí, todas las trazas consultadas en internet (menos una) cogen la pista y hacen camino. Yo no soy de hacerlo fácil y como he visto que hasta ahora el bosque me ha dejado caminar al tuntún, decido continuar monte arriba, sin camino, cruzando la obaga de Pardines. Ya adelanto que esto es del todo innecesario y que si te lanzas tendrás que esforzarte al máximo ya que la pendiente es muy fuerte. Si no es que te gusta hacer de explorador es mejor que continúes por la pista, ahora, si te gustan las pruebas fuertes, éste es el mejor momento para probarte.
Termino en el collado de Baladredo. Muy cerca está el cap de Baladredo y es normal acercarse a él. Tú mismo, yo no voy. Giro hacia el noreste y empiezo a subir en busca de la serra de Campirme por un sendero pedregoso y empinado. Más adelante la senda gira hacia el sureste y continúa en subida hasta alcanzar un precioso llano en la cresta suave de la sierra de la Salador. Me incorporo al sendero que sube por esta cresta hasta que llego a los pies de la cima del pui de Urdosa. Una fàcil grimpada, en mi caso por la ladera oeste, me separa del vèrtice geodésico. También se puede grimpar a toda arista, pero me parece más complicado.
No puedo explicar la sensación de que me embarga. Vistas embriagadoras de 360 grados. Se nota que estoy en una montaña prominente.
Encuentro mucha nieve en la vertiente noreste de la montaña así que bajo por donde mejor lo veo, sin tener claro si ir al collado de Serelles como me indica el GPS o bajar directamente por la cresta oeste. Al final ni lo uno ni lo otro, pero sí acabo próximo al collado de Serelles, con la esperanza de salir de la nieve. No es el caso, así que sin saber si era lo correcto o no bajo por el faldón de un torrente seco. La bajada es fuerte y rápida, pero se deja hacer. El grosor de nieve va menguando hasta desaparecer y finalmente cruzo el cauce cuando empiezo a ver brotar el agua. Así acabo por encontrar rastro de una vieja pista, que según el mapa del ICGC es el camino de la Colomina, que parece pasar por el collado de Serelles. Por último, más abajo, encuentro de nuevo pintura amarilla y se desvanecen los problemas.
Sin perder las señales paso junto a un gran pino y recorro toda la vertiente de la obaga de la Vinenta. Más abajo cruzo el barranco de la Vinenta y finalmente llego a la pista que desciende a Biuse. Hasta aquí, si está permitido, se llega en coche. Continúo ahora por ésta unos 500 metros y la dejo (se puede continuar por la pista, pero se hace más camino) para coger otra que, en ligera subida, me lleva a la agradable explanada de los campos de Biuse y a las bordas de Bedié (ruinas). Y aquí acaba de nuevo el camino. En el mapa del ICGC se dibuja una senda, pero sobre el terreno es difícil de localizar, debido a toda la madera esparcida. Siguiendo más o menos la línea dibujada en el mapa se acaba por encontrar traza y llego a una torre eléctrica, ya con el destino a la vista así que por donde mejor me parece acabo por bajar al aparcamiento.