Pollegó Superior per la Canal Roja 

Descripció de la ruta

Durant l’hivern de 1975 es van dur a terme una serie d’activitats on participaven estudiants de medicina que volien familiaritzar-se en l’entorn alpinístic i així poder afegir-se com a metges a les expedicions de l’época.

Una d’aquestes sortides, on van participar membres de la S.A.M.E. de diferents centres de la U.E.C., va ser al Pedraforca. La intenció era fer alguna ascensió on poder practicar l’us dels grampons i el piolet en un entorn mixte de roca i neu. La via escullida va ser la Canal Roja al Pollegó Superior.

Aquesta canal està emplaçada entre la del Verdet i la de la Grallera.

Per anar a cercar el peu de la canal, des del refugi Estasen, vam seguir el mateix itinerari de la canal del Verdet i un cop a la vertical del Pollegó Superior, travessada ja la Canal de Riambau, vam començar a superar alguns replans per dins del bosc. La tasca va ser feixuga donat la gran quantitat de neu acumulada que ens enfonsava fins els genolls i ens anaven tornant obrint traça. Abans d’entrar a la característica canal vam haber de superar una estreta canal en terreny mixt i més amunt unes lloses molt inclinades ens van fer suar de valent. Ja dins de la canal la neu ens feia més fàcil la progressió i aviat vam arribar a la bretxa superior. Encara vam trigar vint minuts en assolir el Cap de la Canal Roja i baixar tot seguit a la bretxa de la Canal de la Grallera. Vint minuts més i, després de superar el darrer tram en terreny mixt, ja van ser al cim del Pollegó Superior (2498 m segons la documentació de l’época).

La baixada per l’enforcadura va servir per posar en pràctica les diferents tècniques, incloses la detenció amb el piolet en cas de caiguda.

En resum, un cap de setmana molt profitós i una gran experiència.