Balandrau des de Vallter 

Descripció de la ruta

Des de l'aparcament fins al coll de la Marrana anirem seguint les marques del GR11, així que no hauríem de tenir problemes. Pot ser que trobem alguna congesta, com va ser el meu cas. Per no anar equipat vaig fer un bon volt i vaig aparèixer a mig vessant del Gra de Fajol pel costat nord-oest, així que vaig anar pel dret creuant un mar de pedres cap al coll de la coma de l'Orri, però el que és normal és anar al pal indicador que trobem al coll de la Marrana i agafar el sender que mena cap al refugi de coma de Vaca.
No el recorrerem durant gaire temps, ja que ens haurem de decantar cap a l'esquerra per anar al coll de la coma de l'Orri agafant un sender prou evident que veiem a la base del vessant de pedra descomposta que hi ha a la nostra esquerra. Una vegada som al coll de la coma de l'Orri ja veiem un sender que ens anirà portant pels cims de la coma de l'Orri fins a arribar al puig de les Borregues, punt més alt del nostre recorregut.
Anirem carenant per arribar al puig de Fontlletera d’on baixarem sense trobar un camí clar, o perdent-lo de tant en tant, al coll dels Trespics. Creuarem la pista que puja de la carretera de muntanya que uneix les poblacions de Tregurà i Pardines i, després de passar pels Trespics, superarem un costerut sender que ens deixarà als peus del punt geodèsic del Balandrau.
Per baixar cap al refugi de coma de Vaca tenim dues opcions: una de llarga, que ens fa tornar de nou al coll dels Trespics i baixar per la pista que surt en sentit nord travessant la coma de Mantinell, i que resulta òptima si no es té intenció de parar al refugi. Una altra opció més ràpida, si es vol fer una parada al refugi, consisteix a baixar seguint el torrent de Bugader, de molt bon fer, tot i la verticalitat i pendent pronunciat. Per un lloc o per l'altre acabarem sortint al GR11-7, que és el camí que farem servir per tornar. Aquest sender segueix tota la llera del Freser i nosaltres l'hem de remuntar fins a arribar a l'altura del pluviòmetre que hauríem de veure a l'altra banda del riu a la nostra esquerra.
A partir d'aquest punt, l'opció més dreta és la de deixar el GR11-7 que continua pujant decantant-se cap a l'esquerra, i girar a la dreta, muntanya amunt, seguint també senyals de GR per anar a voltar un gran roc blanquinós que veiem molt per sobre de la nostra posició. L'altra opció, la de seguir el GR11-7 fins a trobar el GR11 també és correcta, i potser una mica més suau, molt poca diferència, però no crec que compensi per culpa de la volta que hauríem de donar.
Així doncs, anem per on anem, acabarem al coll de la Marrana, així que ens tocarà desfer el camí fins al refugi d'Ulldeter i acabar a l'aparcament.